ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

 

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ

ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΤΗΛ. Ι.Ν. 210-2914686

Αθήνα 03/02/2015 

Από το Νοέμβριο του 2013   στην Ενορία του Αγ. Ανδρέα, Άνω Πατησίων  με την πρωτοβουλία του  Προϊστάμενου του ναού π.  Θωμά Τσώη, Πρωτοπρεσβύτερου και του Καθηγητή Κλινικής Ψυχολογίας, του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ψυχιάτρου Ιωάννη Νέστορος  υλοποιείται μία εθελοντική δράση που αφορά την παροχή δωρεάν ψυχολογικών υπηρεσιών.

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε λόγω της ανάγκης που προέκυψε από την οικονομική κρίση που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία.

Στα πλαίσια αυτής της δράσης συμμετέχουν ψυχολόγοι (εκτός από την υπογράφουσα και οι Ιωαννίδη Κωνσταντίνα, Καϊματζόγλου Άννα, Παλούκη Φένια, Σουλιώτης Μάνος, Βεργωτή Αναστασία, Χριστοδούλου Αλεξάνδρα) συνεργάτες του Καθηγητή Ιωάνννη Νέστορος, ο οποίος εποπτεύει την όλη διαδικασία, και παρέχουν δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη  σε όποιον νιώθει την ανάγκη να απευθυνθεί σε κάποιο ειδικό για την παροχή συμβουλών σε οτιδήποτε τον απασχολεί.

Όλο αυτό το διάστημα, εγώ προσωπικά ως ψυχολόγος, ήρθα σε επαφή με μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχουν ταλαιπωρηθεί και βασανιστεί από τα προβλήματα της καθημερινής ζωής, που έχουν προκύψει στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και χρειάζονται μία στήριξη στο δρόμο τους προς την επιβίωση.

Το πρόβλημα της σημερινής εποχής, πέρα από την εξωτερική του εκδήλωση που εμφανίστηκε με τη μορφή της οικονομικής δυσπραγίας σε ένα εύρος από τη μείωση εισοδήματος σε κάποιες οικογένειες έως την πλήρη ανέχεια σε κάποιες άλλες, με διάφορες εκφάνσεις π.χ. απολύσεις, ανεργία, μείωση συντάξεων, μισθών κ.ά. έχει για τον ψυχολόγο πολλές άλλες  εσωτερικές παραμέτρους, που οφείλει να λάβει υπόψη του, γιατί αυτές είναι κυρίως που επηρεάζουν την ψυχική υγεία του ατόμου.

Ένας ολόκληρος λαός κλονίστηκε από το άγχος και  βυθίστηκε στην κατάθλιψη από τις ενοχές.

Πρώτα από όλα, από την ανεργία, ενοχοποιήθηκε ο κόσμος, γιατί δούλεψε σκληρά και θέλησε να σπουδάσει τα παιδιά του για να βρουν μια δουλειά στην επιστήμη που επέλεξαν και να ζήσουν μία αξιοπρεπή και πολιτισμένη ζωή στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Αυτό και από μόνο του προκαλεί άγχος και κατάθλιψη, όπως λέμε εμείς οι ψυχολόγοι, γιατί αποτελεί μία διαστρέβλωση της πραγματικότητας στο επίπεδο των αξιών του ατόμου, όταν «ξαφνικά» υποβιβάζεται και υποτιμάται μία ανθρωπιστική αξία και συγκεκριμένα εδώ , η «αξία της γνώσης», αφού δεν  αποτιμάται με τους οικονομικούς όρους που τής αντιστοιχούν στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, ενοχοποιήθηκαν οι άνθρωποι γιατί δεν είχαν «μαντικές ικανότητες να προβλέψουν το μέλλον!!!» ώστε τα προηγούμενα χρόνια της  ευμάρειας να έχουν κάνει περισσότερη οικονομία για τους δύσκολους καιρούς που επρόκειτο να έρθουν. Αυτό το «παράλογο» επιχείρημα προκαλεί μεγάλο άγχος στον άνθρωπο γιατί δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, αφού δε λαμβάνονται υπόψη οι περιορισμοί της ανθρώπινης φύσης και του ανθρώπινου μυαλού, που δεν μπορεί ποτέ να προβλέψει τα πάντα για το μέλλον του.

Συγχρόνως, στο άγχος και στο  φόβο για το «αύριο» έχουν συμβάλει και τα Μ.Μ.Ε με εντυπωσιακό τρόπο, γιατί οι πληροφορίες μεταδίδονται πολύ γρήγορα από όλες τις πλευρές με αποτέλεσμα να προκαλούν σύγχυση στον κόσμο, που αντί να ενημερώνεται από αυτά τα μέσα για τα γεγονότα, να προσπαθεί απεγνωσμένα με αγωνία να κατανοήσει  τι από όλα αυτά που ακούει ισχύει ή δεν ισχύει και τι πρόκειται να ακολουθήσει στη συνέχεια.

Επίσης, όλη αυτή η «ξαφνική» αλλαγή στο κοινωνικό μωσαϊκό τρόμαξαν πολύ τον κόσμο που κλήθηκε να κατανοήσει τι του έχει συμβεί και ποιος φταίει για αυτό. Έτσι όλοι  «ξαφνικά» έγιναν εχθροί μεταξύ τους εργοδότες εναντίον υπαλλήλων, υπάλληλοι εναντίον εργοδοτών, ιδιωτικοί υπάλληλοι εναντίον δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικά ταμεία εναντίον συνταξιούχων, συνταξιούχοι εναντίον ασφαλιστικών ταμείων, εφορία εναντίον ιδιοκτητών ακινήτων, ιδιοκτήτες ακινήτων εναντίον εφορίας, άνεργοι εναντίον εργαζομένων, εργαζόμενοι εναντίον ανέργων, πολιτικοί εναντίον πολιτών, πολίτες εναντίον πολιτικών και η λίστα των εχθρών δε σταματά εδώ, απλώς αυτά είναι λίγα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα της σημερινής αντιπαλότητας των Ελλήνων στον καιρό της οικονομικής κρίσης, που μοιάζει με πόλεμο αλλοτινών καιρών.

Τέλος, αυτό το «ξαφνικά» που μεταφράζεται με το συναίσθημα της έκπληξης από τα αρνητικά γεγονότα προκαλεί ψυχικά τραύματα και επιφέρει πολλά ψυχοσωματικά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπρόσθετα το συναίσθημα της αποστροφής και απέχθειας  προκαλεί  μεγάλη ψυχική αναταραχή και ψυχοσωματικά προβλήματα στον άνθρωπο. Παράλληλα το συναίσθημα του θυμού, απέναντι στην έλλειψη ισορροπίας με την έννοια της έλλειψης δικαιοσύνης προκαλεί ψυχικές συγκρούσεις. Επίσης, το συναίσθημα του φόβου που αποτελεί βέβαια την κορωνίδα των ψυχολογικών προβλημάτων είναι αναμενόμενο να προκαλέσει το συναίσθημα της θλίψης, που είναι πιθανό να μεταλλαχθεί σε μία κατάθλιψη, η οποία  στη συνέχεια να μεταδίδεται σαν επιδημία από τον έναν στον άλλο. Έτσι,  ο ψυχολόγος καλείται να υποστηρίξει τον άνθρωπο να κατανοήσει τα συναισθήματά του για  να μπορέσει να αναδιοργανώσει τη ζωή του στη σημερινή πραγματικότητα.

 

Ιωάννα Πετροπούλου, Ψυχολόγος

 

Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα Άνω Πατησίων ©   |   Κατασκευή Ιστοσελίδας : maga-zein.com | Λογότυπον : CopanarisDesign