Νίκος Γαϊτανάρης - ENAΣ ANΘPΩΠOΣ ΠPOIKIΣMENOΣ ME APETEΣ

Ο κύριος Νίκος Γαϊτανάρης, χάρη στις ποικίλες δωρεές του προς τον Ναό μας, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ευεργέτες στην ιστορία της Ενορίας. Ο κύριος Γαϊτανάρης, καταγόμενος από το χωριό Ατσίχωλος (ή Ατσίχολος) της ορεινής Γορτυνίας, 10 χλμ βόρεια της Καρύταινας, ήρθε σε νεαρή ηλικία στην Αθήνα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Με όπλα του την υπομονή και επιμονή κατάφερε να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Η ισχυρή του προσωπικότητα και οι αστείρευτες εσωτερικές του δυνάμεις του έδωσαν την ώθηση ώστε να ξεπεράσει τις πάσης φύσεως δυσκολίες και να αναδειχθεί σε αξιόλογο επιχειρηματία. Οδηγός στη ζωή του υπήρξε πάντοτε η εργατικότητα και η εντιμότητα.

Ο κύριος Νίκος είναι ένας πολύ ευχάριστος άνθρωπος που διαθέτει πλούσιο χιούμορ. Είναι ένα πρόσωπο που διακρίνεται για το ήθος και την καλλιεργεία του, ένας άνθρωπος αγάπης και ανιδιοτελούς προσφοράς προς τους αναξιοπαθούντες.

Επιβεβαιώνοντας τις προαναφερθείσες αρετές του, έχει προβεί επανειλημμένως σε σημαντικές δωρεές προς την Ενορία μας. Επισημαίνοντας δύο εξ αυτών, τονίζουμε καταρχάς την κάλυψη των εξόδων για την κατασκευή του καλαίσθητου τέμπλου που κοσμεί τον Ναό μας. Παράλληλα, ο κύριος Νίκος έχει δωρίσει στον Ναό δύο καταστήματα προσωπικής του ιδιοκτησίας. Χάρη στα έσοδα από τα ενοίκια, ο Ναός έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέχει υψηλής ποιότητας συσσίτιο σε 200 οικογένειες.

Ο κύριος Γαϊτανάρης έχει προτείνει την πώληση των εν λόγω καταστημάτων. Ωστόσο, ύστερα από σχετική εισήγηση του προϊσταμένου του Ναού, π. Θωμά Τσώη, τα καταστήματα παρέμειναν στην κατοχή του Ναού, προκειμένου τα προερχόμενα έσοδα να διατίθενται για την ενίσχυση του σπουδαίου φιλανθρωπικού έργου της Ενορίας.

Ένεκα της ευρείας προσφοράς του, ο κύριος Νίκος τυγχάνει του βαθύτατου σεβασμού και της ειλικρινούς ευγνωμοσύνης εκ μέρους των εφημερίων και των συνεργατών του Ναού, αλλά και των ενοριτών. Την ευγνωμοσύνη της αυτή προς τον κύριο Γαϊτανάρη έχει εκφράσει η Ενορία μας ποικιλοτρόπως. Ως ενδεικτικό παράδειγμα, αναφέρουμε την εκδήλωση βράβευσης του κυρίου Γαϊτανάρη, η οποία διοργανώθηκε τον Μάιο του 2006 από τον Ιερό Ναό. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους τον κύριο Νίκο, σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο τότε πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Συνοδινός, και ο τότε Δήμαρχος Αθηναίων, κύριος Νικήτας Κακλαμάνης. Σημειωτέον ότι, στην εν λόγω τελετή απονεμήθηκε στον κύριο Νίκο ο χρυσός σταυρός της Ενορίας. Παράλληλα, ο κύριος Γαϊτανάρης έχει βραβευθεί και από το Συμβούλιο του Ενοριακού Φιλόπτωχου Ταμείου του Ναού μας.

 

Θωμάς Τσώης

Οικονόμος

Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Άνω Πατησίων

Υποδιευθυντής Δημοσίων Σχέσεων

Χριστιανικής Αλληλεγγύης Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Πρόεδρος του Ενοριακού Φιλόπτωχου Ταμείου

του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Άνω Πατησίων

Αναφορά του Ιδίου για την Δωρεά στον Ι. Ναό Αγίου Ανδρέα Πατησίων

Η ίδρυση του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα Α. Πατησίων, ανάγεται στο έτος 1963, επί οικοπέδου που είχε κληροδοτηθεί από την Αικατερίνη Βεϊκου. Ήταν ένας μικρός Ναός μέχρι και το έτος 1970, που επαρκούσε όμως, στην εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών μιας ολιγοπληθούς ενορίας, της οποίας, από τότε, ήμουν εγώ και η οικογένειά μου μέλη.

Με την ραγδαία όμως αύξηση του πληθυσμού που ακολούθησε, προέκυψε η ανάγκη ενός μεγαλύτερου Ναού. Για την εξυπηρέτηση της ανάγκης αυτής, αφού έγιναν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, θεμελιώθηκε καινούργιος μεγαλοπρεπής Ναός στις 30/11/1973, ο οποίος εγκαινιάσθηκε, αρκετά χρόνια αργότερα, στις 11/10/1987.

Είναι ρυθμού εγγεγραμμένης βασιλικής με τρούλο, δεσπόζει της περιοχής και πανηγυρίζει στις 30 Νοεμβρίου.Διαθέτει παρεκκλήσια, στο δεξί Κλίτος του Αγίου Νεκταρίου, στα νότια του Ναού, των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης, ενώ στο ισόγειο, όπου και ο αρχικός Ναός, υπάρχει το παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής. Η ενορία πέραν των ποιμαντικών της υποχρεώσεων, δραστηριοποιείται και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως:

Μελέτη Αγίας Γραφής, ομιλίες πνευματικού περιεχομένου, πραγματοποιεί εθελοντική αιμοδοσία δύο φορές το χρόνο, διαθέτει κέντρο νεότητος και στον φιλανθρωπικό τομέα παρασκευάζει φαγητό επί καθημερινής βάσεως για τους απόρους, στους οποίους μοιράζει και δέματα τις μεγάλες εορτές. Παρακολουθώντας το θεάρεστο έργο που συντελείται και δεδομένων των μακροχρόνιων δεσμών που έχω με την ενορία μου, θέλησα να είμαι συμμέτοχος στο έργο της και να έχω και εγώ ένα μερίδιο στην πάρα πέρα πορεία της και στην επαύξηση των κοινωνικών, θρησκευτικών και φιλανθρωπικών σκοπών που επιτελούσε και επιτελεί.

Για τους λόγους αυτούς αποφάσισα τα εξής:

1. Να δωρίσω το επιβλητικό, αντάξιο της μεγαλοπρέπειας του Ναού, περίτεχνο, ξυλόγλυπτο Τέμπλο με 20μ. μήκος και 5μ. ύψος. Το Τέμπλο αυτό κόστισε πολλά χρήματα, κατασκευάσθηκε και φιλοτεχνήθηκε εξ ολοκλήρου στην Θεσσαλονίκη, είναι ογκώδες και με ειδική μεταφορά, μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε στο Ναό μετά διετίαν από την παραγγελίαν του. Μετά την τοποθέτηση έγινε πανηγυρική, πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

2. Προκειμένου να συνεχισθεί απρόσκοπτα η σίτιση των απόρων της ενορίας, έκανα με πωλητήριο συμβόλαιο, δωρεά στο φιλόπτωχο ταμείο της, δύο καταστημάτων μου της οδού Ωρωπού 78, Άνω Πατησίων.

Το εισόδημα που θα προκύπτει απ’ αυτά τα ακίνητα, θα προορίζεται αποκλειστικά γι’ αυτόν τον σκοπό.

3. Δώρησα τον απαιτούμενο αριθμό, ωραίων ξύλινων καθισμάτων για το παρεκκλήσιο που είναι στο ισόγειο του Ναού.

Συνοψίζοντας το έργο και την προσφορά μου στην ενορία του Aγίου Aνδρέα, θέλω να σημειώσω ορισμένες επι πλέον σκέψεις.

Bλέποντας την σημερινή οδυνηρή κατάσταση της κοινωνίας μας, όπου ακόμη και άνθρωποι, καθόλα αξιοπρεπείς, του μεσαίου χώρου, που έχουν χάσει την εργασία τους, να έχουν περιέλθει σε κατάσταση πλήρους ένδειας και να έχουν μοναδική διέξοδο την εκκλησία, ακόμη και για την διατροφή τους, διαπίστωσα την αξία που έχει προσλάβει η δωρεά των ακινήτων που έκανα. Tο γεγονός ότι, χάριν των δωρεών αυτών, ανακουφίζονται συνάνθρωποί μου βρίσκοντας ένα πιάτο φαγητό σε καθημερινή βάση, με κάνει να αισθάνομαι ελαφρύτερη τη λύπη μου για το οδυνηρό αυτό φαινόμενο.

Eύχομαι και ελπίζω να ευαισθητοποιηθούν και άλλοι κατέχοντες, να προσφέρουν ανάλογα, ώστε να μην υπάρχει κανείς πεινασμένος άνθρωπος σήμερα.

Eνδεείς υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντοτε, το ζητούμενο είναι να υπάρχει και ο αντίστοιχος κοινωνικός μηχανισμός για την περίθαλψή τους.

Tέλος εύχομαι και ελπίζω εγκαρδίως, να αποκατασταθούν τα πράγματα στην πατρίδα μας και η κοινωνική μέριμνα εκπορευόμενη από το κράτος να αποκαταστήσει την χαμένη, σήμερα, ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Νίκος Γαϊτανάρης

Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα Άνω Πατησίων ©   |   Κατασκευή Ιστοσελίδας : maga-zein.com | Λογότυπον : CopanarisDesign